Tesztelhettem már a Mini Coutryman S E ALL4-t, a brit márka első plug-in hibridjét, és a BMW X2 M35i-t is, a müncheni kupé crossover kínálatának legvadabb változatát. Így kis túlzással csak össze kellett ollóznom a tapasztalataimat, és máris kialakult bennem, hogy mit várhatok a BMW X2 xDrive25e-től. Persze nüánsznyi különbségek mindig vannak, főleg egy prémium márka esetében, ahol minden modellnek saját entitása van, és akik minden élethelyzethez kínálnak típust. Ahhoz, amiről először nem tudtuk, hogy létezik.

Konnektorról tölthető hibrid X2-jével azokat célozza meg a BMW, akik a stílust és az élvezetes közlekedést sem vetnék meg a zöldebb közlekedés közben, ugyanakkor a kínálat alsóbb polcairól válogatnának. Hiába osztoznak a padlólemezen, az X2 egyszerűen sokkal sportosabb jelenség, mint a puhább, ám tágasabb X1. Laposan elnyújtott vonalain és a C-oszlopra helyezett BMW jelvényén egyszerűen megakadnak a tekintetek, bár erre a tesztautó frissen bevezetett Phytonic kék fényezése, és a peres gumikon guruló 19-colos M-es felnik is rájátszottak.

Egyébként éppen a nagy felnik adták a tesztautó egyik legnagyobb kompromisszumát, amiktől szokatlanul kemény lett a futása. Legalábbis egy zöldrendszámos autótól nem feszített abroncsokat várnánk elsőre. Ugyanakkor tény, hogy nagyon csinos lett tőlük az összkép. Ráadásul ez az M Sport X kivitel egy furcsa öszvér. Morcosabb lökhárítókkal, de matt szürkére fényezett elemekkel vegyíti a sportosságot a terepes jegyekkel. Nekem bejön, és azt is örömmel vettem, hogy a facelift során dobták a butácska gömbölyű ködlámpákat a lökhárítókból.

Odabent menő Estoril kékkel törték az utastér betétjeit, illetve már a legnagyobb, 10,25 colos infotainment kijelző díszelgett a műszerfalon. Érdekesség, hogy a plug-in hibrid változatokhoz nem a szépen formált váltókar, vagyis inkább módválasztó tartozik, hanem egy bumszli változat. Ahogy a Mininél, itt is össze kell ollózni a villanyos hajtással kapcsolatos információkat. Leginkább a műszercsoport apró kijelzőjén választhatunk specifikus kijelzők között, viszont pontos számok helyett csak arányaiban mutatja meg egy grafikon, hogy egy adott útvonalon mennyi kilométert tettünk meg villanyról.

Ami viszont dicséretes, hogy végre magunk dönthetünk róla, hogy melyik motorról hajtson: az első tengelyt hajtó 1,5 literes, háromhengeres benzinmotorról, vagy a hátsó tengelyt hajtó villanymotorról. Például egy Budapest-Eger autópályázás elég volt ahhoz, hogy nulláról szinte teljesen feltöltse az akkumulátort Save módban, ezzel megúszva egy újabb 3 órás töltést. Mire a városba értünk, már kapcsolhattunk is villanyra, és a 8,82 kWh-s akkumulátorra, ami további 50 kilométerre szolgáltatott energiát, klíma nélkül.

Kizárólag benzinről használva, autópályán 7,8 literes fogyasztást produkált, míg városban ez egészen 6,4 literig lement. Villanyos fogyasztása is hozta a plug-in hibridek megszokott számait, és odafigyelés nélkül is teljesítette a 20-21 kWh/100 km-es értéket. Ugyanakkor nem csak a földet lehet megmenteni a plug-in hibrid X2-vel, de jóízű autózásokra is fokozottan alkalmas. A villany azonnali nyomatékával, és a sport abroncsok elképesztő tapadásával valami elképesztően élvezeteset autóztunk vele Eger környékén.

Hiába 1,7 tonna, ez az a méret, ahol még kellően agilis tud lenni még egy crossover is. Az 5-ös után tesztelve felüdülés volt a könnyedsége. Azonnal reagál minden mozdulatodra és nagyot lép, amikor megérkezik a 220 lóerős rendszerteljesítmény. Ettől városban és azon kívül is könnyed vele autózni, miközben S-be tolva a váltó is úgy tette a dolgát, hogy egyszer sem akartam volna beleszólni. Ilyen használathoz tehát passzol a keményebb rugózás, de egy visszafogottabb konfigurációval nehéz lenne összeegyeztetni.

Az X2 xDrive25e indulóára 14,6 millió forint, és további 1 milliót dob rá a tesztautó M Sport X kivitele. Árazását ügyesen illesztették bele a kínálatba, így valós alternatívát jelenthet a hagyományos hajtáslánccal szerelt X2 modellekkel szemben. Ha már stílus és sportosság, akkor azt a Countryman jobban és olcsóbban csinálja, de van annyival komolyabb a BMW karaktere, hogy megérje a felárat? Ezt majd a piac eldönti.


A teszt megjelenik az Autószektor.hu magazinban is.


Vélemény, hozzászólás?