Szállás lefoglalva, kultikus helyszínek összegyűjtve, már csak a régóta vágyott drónt kell beszerezni. El sem hiszem, de minden jel arra mutat, hogy már májusban rövidülhet a bakancslista, ugyanis ennyi év vágyakozás – és persze oly sok YouTube előtt töltött óra – után, végre elérhető közelségbe került a Wörtherseetreffen!

No, de mi is ez pontosan, és miért került fel annak idején a bakancslistámra?

Minden 1982-ben kezdődött, amikor kb. 160 Volkswagen-fanatikus összegyűlt a Wörthi-tó partján. Nincs ebben semmi furcsa, gyakran vannak hasonló márka-specifikus összeborulások, azonban Reifnitz városa viszonylag korán meglátta benne a turizmus fellendítésének lehetőségét, és beszállt az akkoriban még GTI-Treffennek nevezett esemény szervezésébe, onnantól pedig óriási növekedésnek indult a találkozó. Az igazi nagy lökést az adta, amikor 2006-ban maga a Volkswagen-csoport állt be a rendezvény mögé, hogy gyári kiállító standokkal, és dedikáltan erre az eseményre felkészített koncepcióautókkal emeljék a színvonalat. Ki gondolta volna, hogy egy németes merev autógyár is tud ilyen laza lenni, és képes lesz megszólítani a fiatalokat az őszinte krúzolás hirdetésével.

SiGray.Worthersee2016-8811
Forrás: Volkswagen Media

Mára a Wörtherseetreffen lett a világ legnagyobb Volkswagen-találkozója, a hivatalos weboldal szerint 150-200 ezer látogatóval. Idén 2019. május 29 és június 1 között rendezik a Volkswagen-ünnepséget, mégsem erről híres igazán. Oh, de nem ám!

The Week Before

Létezik ugyanis a Föld ezen apró szegletén egy olyan furcsa jelenség, hogy már két héttel a hivatalos esemény előtt ellepik a tó környékét a német autók. Nem csak a Volkswagen-csoport termékei – noha azért ők vannak többségben –, hanem tulajdonképpen bármilyen német kötődésű autó. Ezekre a napokra csak úgy hivatkoznak, hogy „The Week Before”, és valami elképesztő mennyiségű videó- és fotóanyag lepi el ilyenkor az internetet.

SiGray.Worthersee2016-8246
Forrás: Volkswagen Media

Tömegek állnak az utak mentén, sokan horgászszékekben ülve kortyolgatják a Red Bulljukat, miközben Európa legigényesebb tuning autói vonulnak el előttük, hol stílusos lazasággal, hol gumit égetve. A tapasztaltabbak azt mondják, hogy ilyenkor ahol elfér autó, ott bizony állni is fog autó, és biztosak lehetünk benne, hogy a porba lesz rakva. Jómagam is ennek az eseménynek köszönhetem, hogy megismerkedtek a stance fogalmával, és biztos vagyok benne, hogy a Wörtherseetreffen valóban sokat tett hozzá, hogy ez a tuningirányzat szélesebb körben elterjedjen, és mára uralkodóvá váljon az öreg kontinensen. Hírességek és különböző alkatrészgyártók készülnek a legkülönlegesebb autókkal, és mindenki azon van, hogy a legnagyobb feltűnést keltse. Tudjátok: ez az a hely, ahová pár héttel a hivatalos bemutatójuk után már ültetve viszik a legújabb modelleket. Még az sem akadály, ha az éppen egy SUV. A földön lesz is, kész.

skoda-fabia-r5-combi-concept
Amelyik rendezvényre a Skoda kombiból csinál R5 raliautót, az nem lehet rossz – Forrás: Skoda Media

Az én kapcsolatom a Wörtherseetreffennel mindössze 2013-ig nyúlik vissza. Ekkor láttam ugyanis először a FLGNTLT akkori összefoglaló videóját a találkozóról, és nem fogtam fel, amit is látok. Oké, egyrészt nagyon odarakták a vágást, ráadásul akkoriban ultramenő dolog volt a drónos felvétel. Viszont nem ezért fogott meg az egész. Az Alpok gyönyörű fenyvesei és vonulatai között vonatozó, a legigényesebben megépített német klasszikusok mind egy helyen, az a sok ember pedig miattuk, az autók miatt megy oda, egyszerre. Meghatóan jó érzés, hogy van, ahol még ennyire képes virágozni az autós kultúra.

 

Ekkor még nem tudtam, hogy mindez itt történik a szomszédban, pont abban az Alpokban, ahol képes lennék idős éveimet is eltölteni, annyira lenyűgöző látvány, de már korán eldöntöttem: ide egyszer el kell jutnom!

Itt mindenki ugyanolyan lelkesedéssel tátja nagyra a száját, ha elrúgja valaki előtte a technikát, vagy csak megdurrogtatja a gyárinak tűnő gépét, mint az én tenném, és jó tudni, hogy nem vagyok egyedül az autóbuziságommal. Mi több, egész sokan vagyunk. 🙂

8S4A0741
Forrás: Bilstein

Szóval itt az ideje csatlakozni!

Velem tartasz?

Ha érdekelnek a fejlemények, illetve, hogy miként zajlott a szervezés, és melyik legendás csomópontokat fogjuk majd felkutatni, akkor kövess itt a weboldalon, a Facebookon, vagy az Instagramon, és biztos nem maradsz le a folytatásról!

Addig is Auf Wiedersehen! 🙂

 

Borítókép forrása: hotellorena.at


 

Vélemény, hozzászólás?