Régimódi, romlott, koszos tisztelgés a gépek előtt és őszinte alázattal örömködés a legnagyobb autósport legendákkal. Erről szól a goodwoodi Festival of Speed, mi pedig két hét múlva ott leszünk, hogy átéljük azt, amit sehol máshol nem lehet a Földön.

Megvan az az érzés, amikor annyira vársz valamit, hogy minden porcikádat átjárja valami izgalmas, csiklandó érzés, amikor rágondolsz?

Már évek óta szerepel a bakancslistámon a brit arisztokrácia kedvenc hegyi felfutója, de tavaly valami nagyon bekattant nálam. Ültem az irodában, végeztem a napi teendőimet, és bár autókkal foglalkozom a munkám során, fizikailag sajnos nincs lehetőségünk érintkezni velük. Általában élő versenyközvetítések hallgatásával szoktam csillapítani a bennem izzó autóbuziságot, és irigykedve gondolok azokra, akik élőben élhetik át ezeket az élményeket. A tavalyi Festival of Speed közvetítése viszont olyan heves érzelmeket váltott ki belőlem, hogy eldöntöttem: jövőre ott kell lennem, bármi áron!

Minden háttérbe szorult. Csak a goodwoodi utazást láttam magam előtt. Addig nem voltam nyugodt, amíg nem tudtam, hogy biztosan ott lehetek. Még nem tudtam, hogy mivel és hogyan – ha jobban belegondolok, még most sem teljesen tiszta minden –, csak azt tudtam, hogy ott kell lennem ezen a FOS-on. Most nem szidom, ez a rövidítése az eseménynek, csak magyarul elég szerencsétlenül jön ki. Mindegy is, elkezdtem a szervezkedést. De miként lehet egyáltalán odajutni? Kik akkreditálhatnak? Semmit sem tudtam, és bár rengeteg kérdés merült fel, és rengeteg akadályba ütköztem, nem adtam fel.

Festival of speed, 2018 England 12th – 15th July 2018 Photo: Drew Gibson
Goodwood Festival of Speed, 12-07-2018

Először is elképzelésem sem volt, hogy az egyszerű halandó London valamelyik repteréről miként jut el a goodwoodi hercegség területére. A mintegy 11 500 hektárnyi “aprócska” területen székel például a Rolls-Royce, de van saját reptere, egy ló- és egy autóverseny pályája is, valamint az egész közepén ott trónol az 1616-os építésű goodwoodi kastély, Richmond és Gordon hercegének lakhelye, a goodwoodi képek legismertebb háttere. Éppen előtte húzódik az a vékony, 1,86 km hosszú szakasz, ami hegyiverseny gyorsaságivá alakul a Festival of Speed idejére. Valódi régimódi tisztelgés a gépek előtt. Tulajdonképpen minden előtt, amit motor hajt, hiszen motorokból és repülőgépekből sincs hiány. Mindezt éppen az Egyesült Királyságban, ahol a legmélyebb alázattal néznek a gépekre. Tökéletes.

Goodwood Festival of Speed, 14-07-2018

Nyílván a brit felső száz megoldja a magángépével az odajutást, másnak viszont marad a legközelebbi vasútállomás, ami 6 kilométerre van, Chichesterben. Januárt írtunk, amikor elkezdtem szállást keresni, és bizony szomorúan észleltem, hogy már nincs a közelben szinte egy megfizethető sem. Végül egészen áprilisig húzódott a foglalás, egy órára Goodwoodtól találtunk szállást – rákényszerültünk az autóbérlésre. Sebaj, így lehetőségünk lesz a gyönyörű brit környéket is felfedezni, főleg, hogy egy vidéki pajtában lakunk majd. Legyen már teljes az élmény, nem igaz? Hogy miért vártunk tavaszig? Ekkor érkezett meg az akkreditációnkra a válasz. Elfogadták. Én pedig magamból kikelve ugráltam az irodán keresztül, mert nem akartam elhinni, hogy sikerült. (Még most sem fogom fel.) Mivel hatalmas volumenű rendezvényről van szó, szigorú feltételeknek kell teljesülni, hogy valaki médiásként lehessen ott. Innen is köszönet az Autószektor.hu-nak, hogy ez megvalósulhatott! Persze a helyszínen is szigorú szabályok kötik a profi újságírókat és fotósokat. Például szigorúan tilos bármilyen mozgóképet rögzíteni, így videóval sajnos én sem tudok majd jelentkezni.

Pedig, oh, milyen hangok lesznek ott. Olyanok, mint sehol máshol a világon. A FOS-ra nem a replikák érkeznek, hanem azok az eredeti versenyautók, amik az autósport történelem legfontosabb fejezeteit írták, legendás pilótákkal a volánjuk mögött. Ilyen nincs máshol a világon! Felbecsülhetetlen értékű autócsodák százai suhannak el 10-20 másodpercenként az ember szeme előtt, de nem csak úgy döcögve: itt nyélgázon veretik velük fel a dombra, és ennél gyönyörűbbet nem tudok elképzelni. Hogy egész pontosan mik lesznek ott idén? Arról egy következő cikkben mesélek. Minden nap jönnek az újabb bejelentések, a levegő után kapkodok, érdemes lesz azt a cikket is elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?